تا حالا به این فکر کردهای که کرۀ زمین تا چند سال دیگه نفت و گاز داره؟ اونوقت که منابع نفت و گاز تموم شن، ماشینهامون با چی کار کنن؟ چه مادهای میتونه جایگزین خوبی برای سوختهای فسیلی مثه نفت و گاز باشه؟ آیا آب میتونه ماشینهامون رو به حرکت در بیاره؟ اگه یهروز حتی یه قطرۀ بنزین هم دیگه پیدا نشد، میتونم توی باک ماشین پدر و مادرم آب بریزم تا روشن شه؟ اینها سوالاتیاند که شاید در نگاه اول به چشمتون خندهدار بیآن؛ ولی منتظر باشید چون قراره شگفتزده شید.
محققها و دانشمندان آب را به عنوان جایگزینی برای سوختهای فسیلی معرفی کردهاند. یعنی شاید یه روز واقعاً بتونید با یه بطری آب معدنی باک بنزین ماشینتون رو پر کنید و ماشین روشن شه و شما رو به هر مقصدی که بخواید برسونه. همونطور که خوب میدونید، آب از عنصرهای هیدروژن و اکسیژن تشکیل شده و فرمول مولکولیاش H2O است. این روزها، شیمیدانها در تلاشند که با روشهای مختلف مثل روشهای الکتریکی، نوری، شیمیایی و… کاری کنند تا هیدروژن و اکسیژن از هم جدا شن و به اصطلاح آب رو بشکافند؛ البته این شکافتن آب کمی با کاری که حضرت موسی با رود نیل کرد فرق داره!
ما برای شما در آزمایشگاه با روش الکتریکی این فرایند رو انجام دادیم. عکسهای زیر از چپ به راست به ترتیب مرحلۀ قبل از اعمال جریان و بعد از اعمال جریان رو نشون میدن که منجر به تولید حباب اکسیژن میشن و ما دور این حباب براتون دایرۀ صورتی کشیدیم تا بهتر ببینید.
شکافتن آب جز برای وقتی که دارید از دست فرعون فرار میکنید یا ترافیک رو دور میزنید تا با یه میانبر از وسط دریا بتونید به موقع به کلاس دکتر قصاب برسید، کمک میکنه تا هیدروژن و اکسیژن به صورت جداگانه قابل استفاده باشند و بشه اونها رو به عنوان سوخت و یا برای کاربردهای صنعتی مختلفی استفاده کرد.
همونطور که خودتون میدونید، برای این که شکافتن آب راحتتر باشه باید عصای موسی داشته باشیم. توی علم شیمی، ما به این عصای موسی میگیم کاتالیزگر؛ اینها مادههایی هستند که باعث میشن سرعت واکنشها افزایش پیدا کنند و واکنش شکافت آب راحتتر انجام بشه.
حالا که این مطلب رو خوندید، بد نیست به این سوالها فکر کنید و بگید به نظر شما، چرا محققها آب رو به عنوان جایگزین خوبی برای نفت، بنزین و… معرفی کردهاند؟ مگه آب چه مزایایی نسبت به این سوختهای فسیلی داره؟